skip to Main Content

Cat costa un site web?

Cat ma costa un site web?

Cat costa un site webEste cea mai frecventa intrebare pe care ni le adreseaza clientii in primul contact fie convorbire telefonica, fie pe email sau fax. Raspunsul asteptat de catre toti ar fi unul just, rapid si exact in cifre. Din pacate acest lucru nu este atat de usor.

Ce defineste pretul unui website?

Urmatorul chart reprezinta alcatuirea in general al pretului la un site web, dar mai jos poti citi despre elemente care influenteaza aceste rezultate.

Planuire

Design - Look & Feel

Programare

Proiect Management

Exista mai multi factori care influenteaza pretul realizarii unui website, dar mare parte o reprezinta numarul orelor de munca necesare pentru realizarea acestuia. Cand iti pregatesti bugetul pentru un website asigura-te ca-ti pui urmatoarele intrebari si stii si raspunsurile. Pentru alte detalii legate de site-uri de prezentare intra pe pagina de Servicii Web Design

  • Este un site web nou sau un “rebranding / redesign” al unui site existent mai vechi?
  • Cat esti de pregatit pentru a cere o oferta? Ai o specificatie de proiect?
  • Ai nevoie de un blog sau un CMS (Sistem de Management al Continutului)?
  • Vrei sa ai un design “responsive” – design optimizat pentru telefoane mobile si tablete?
  • Ai nevoie de elemente multimedia (Flash, Video, filmulete de pe YouTube) pe pagina?
  • Cat continut ai si cat mai trebuie creat pentru noul website?
  • Cine va face mentenanta site-ului?
  • Cate limbi va avea pagina web?
  • Ai nevoie de functionalitate speciala (magazin online, SEO, SMM, Internet Marketing, etc…)?

Pentru o ESTIMARE rapida al costurilor de realizare ale unui WEBSITE apasati butonul si completati formularul!

Mai jos intram in mai multe detalii legate de aceste intrebari si in ce mod influenteaza cat costa un site web:

Pretul unui site web

Un site web nou costa de multe ori mai mult decat o “renovare

Cand incepi de la 0, totul incepe de la un scratch, un design schitat (mock-up). Fara elemente existente (cum ar fi in cazul unei renovari al vechiului website) nu se stie ce elemente ar trebui sa contina noul site. Designerul nu poate studia un site existent pentru a copia functionalitatile, de aceea s-ar putea sa coste mai mult.

In acelasi timp insa exista si unele cazuri in care site-ul vechi este bazat pe o structura prea veche, care nu mai face fata trendurilor online de astazi si atunci trebuie construit un site web nou pe o platforma noua.

Specificatii de proiect

Toate proiectele de creare site web ar trbui sa inceapa cu un document numit Specificatii de proiect care in mare parte ar ajuta definireaa trei lucruri cruciale:

  1. Online Branding – Look and Feel – Interfata site-ului
  2. Structura Site Web
  3. Functionalitate Website

Acest document este foarte important, ajuta la definirea asteptarilor din ambele parti: client si dezvoltator (prestator), astfel cerintele fiind mult mai clare.

In cazul site-urilor mici (Small Business Website), unde clientul stie direct ce doreste ajunge si o descriere scurta si justa. Dar pentru realizarea paginilor mai complexe precum un magazin online, un site de rezervari sau portaluri o specificatie de proiect este indispensabila.

Blog sau CMS?

In cazul in care esti sau vrei sa fii un blogger folosing site-ul nou pentru a publica articole, atunci ai nevoie de un Blog. La fel si in cazul in care ai nevoie de un sistem CMS (Content Management System), adica un sistem de management al continutului paginii (pagini, stiri, portofoliu, membri echipei (staff), produse, etc…) ai nevoie de un meniu de administrare. Ambele elemente ar putea ridica pretul site-ului.

Site web responsive – optimizat pentru telefoane mobile si tablete

Dispozitivele mobile au devenit elemente indispensabile din viata noastra, iar dezvoltarea retelelor de internet fara fir (Wi-Fi, 3G, 4G) a contribuit la explozia numarului de utilizatori mobili: peste 50% din vizualizarile site-urilor web din Romania sunt efectuate de pe un telefon mobil sau tableta.

Din aceasta cauza designul paginii ar trebui sa fie cat mai mobile-friendly. Cea mai buna solutie ar fi un design responsive adica realizat in asa fel incat interfata sa se ajuste automat la rezolutia dispozitivului folosit la vizualizarea siteului, acesta fiind fie un smartphone, tableta, calculator desktop sau laptop.

Un astfel de design costa cu 20-30% mai mult decat un design normal destinat numai browserelor desktop.

Elemente multimedia

Continutul multimedia poate influenta in proportie de 20-30% costurile realizarii unui site web. De cele mai multe ori se cere realizarea unor prezentari multimedia (Flash) sau filmulete mici pentru promovarea unor produse sau servicii.

Pentru o ESTIMARE rapida al costurilor de realizare ale unui WEBSITE apasati butonul si completati formularul!

Creare continut text si imagini

Continutul text si imagine ar trebui furnizate de catre client, deoarece el are cunoastere totala asupra domeniului promovat, astfel avand posibilitatea de a crea un continut 100% relevant. Totusi in multe cazuri ori nu exista continut text, ori acesta nu este unic. Este foarte important sa avem continut unic pe pagina noastra web, altfel fiind aprope imposibil de optimizat pentru motoarele de cautare Google, Bing, Yahoo si altele. In aceste cazuri se apeleaza la servicii de creare continut. Acesta se plateste separat si se face la cerinta clientului deci influenteaza cat costa un site web intr-un mod direct.

Cine va efectua mentenanta site-ului?

Administratorul website-ului are un rol foarte important in ceea ce  priveste promovarea siteului. Asumarea acestui rol de catre o persoana incalificata fara cunostinte de promovare online poate avea efecte negative asupra campaniilor de internet marketing: continut necorespunzator, structura web gresita, cuvinte cheie in formule gresite, etc…

Mentenanta site-ului web este un serviciu separat cu costuri extra pe langa realizarea acesteia, insa de cele mai multe ori se ofera la pachet cu alte servicii precum gazduirea sau promovarea online.

In cate limbi se prezinta site-ul?

Numarul limbilor in care se prezinta un site web este un factor puternic asupra pretului. Atat din punctul de vedere al lucrarilor pe structura site-ului cat si la continut existenta continutul multi-lingual necesita mai multe resurse, si mai multa munca, deci creste si costul crearii siteului web in proportie de 15-30% pe limba.

Functionalitate si servicii speciale

Magazin online

Daca vrei sa vinzi produse pe site-ul tau, atunci ai nevoie de un site cu functionalitate de comert electronic, adica de un magazin online. Costul unui astfel de site – numit si webshop – este total diferit de pretul unui site de prezentare. Acest tip de site are functionalitati speciale: administrare produse, categorii, cautare produse, filtrare, cos de cumparaturi, comenzi, livrari, plati online, etc. Mai multe despre magazine online intrati pe pagina Realizare Magazin Online .

Campanii Internet Marketing

In cazul in care doresti promovarea noului site web, ai de ales dintre mai multe posibilitati. De cele mai multe ori se aplica toate metodele, campaniile marketing ruland in acelasi timp paralel. Iata modalitatile de Internet Markegin:

  1. SEO – Search Engine Optimization
  2. PPC, PPI – Pay Per Click, Per Impression
  3. SSM – Social Media Marketing
  4. altele

Sinteza finala si concluzii

Daca site-ul web va fi parte integrala a strategiei de management si marketing a firmei tale, concluzia este sa incluzi toate elementele care iti aduc profit. Incearca sa pui pe balanta cat trebuie sa investesti pentru fiecare element aparte, iar pe cealalta parte ce profit iti aduce si in cat timp returneaza investitia facuta. Daca ajungi la rezultate pozitive este recomandat sa folosesti elementele respective la realizarea site-ului web.

Deci, pana la urma cat costa un site web?

 

In concluzie pretul unui site web incepe de la 199€ si poate ajunge la orice suma in functie de necesitatile site-ului.

Pentru o ESTIMARE rapida al costurilor de realizare ale unui WEBSITE apasati butonul si completati formularul!

Back To Top
Afiseaza
Ascunde